Kategorija B

Upute za osposobljavanje kandidata za vozace B kategorije vozila

U osposobljavanje kandidata za vozace B kategorije vozila možete se ukljuciti ako:

  1. pribavite uvjerenje o dusevnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom B kategorije kod nadležne zdravstvene ustanove (termin lijecnickog pregleda možete osigurati u autoskoli),
  2. niste mladji od 17,5 godina,
  3. možete samostalno rješavati ispitne testove (pismenost).

POCETAK OSPOSOBLJAVANJA

Osposobljavanje pocinje pocetkom nastave iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila.

Nastava se izvodi u trajanju od najmanje 30 nastavnih sati po 45 minuta (blok sat 90 minuta). Dnevno mogu biti najviše 3 nastavna sata.

Pohadjanje nastave je obavezno.

U pravilu se osposobljavanje iz navedenog nastavnog predmeta održava u učionici autoÅ¡kole, ali prema potrebi može se održati online preko aplikacije ZOOM.

Predvi?en najmanji fond sati koje kandidat (koji ne posjeduje vozacku dozvolu niti jedne kategorije) za vozaca B kategorije mora realizirati je:

  • 30 sati iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila,
  • 9 sati iz Pružanja prve pomoci osobama ozlijedjenim u prometnoj nesreci i
  • 35 sati iz Upravljanja vozilom.

Kandidat koji posjeduje vozacku dozvolu AM, A1, A2, A, F, ili G kategorije vozila treba realizirati 4 sata iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila i 30 sati iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom.

PRIJAVA ZA TEORIJSKI ISPIT

Nakon odslušane nastave iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila autoškola prijavljuje kandidata na ispit iz istog predmeta ovlaštenoj strucnoj organizaciji (HAK).

PRAKTICNO OSPOSOBLJAVANJE

Po položenom teorijskom ispitu kandidat može birati instruktora ili vozilo na kojem želi proci osposobljavanje iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom ili autoškola sama dodjeljuje instruktora kandidatu.

Nastava iz navedenog nastavnog predmeta u fondu od 35 sati je obvezna.
Prvih 5 sati prakticne nastave izvodi se individualno u trajanju od 45 minuta, a nakon prvih 5 sati kandidat može voziti najviše 2 nastavna sata dnevno, osim provedbe nastave na autocesti, koja može trajati prema programu osposobljavanja kandidata za vozace.

Za vrijeme trajanja osposobljavanja iz ovog nastavnog predmeta kod sebe kandidat za vozaca mora imati Uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za vozaca B kategorije vozila, Knjižicu kandidata za vozaca u koju instruktor vožnje treba uredno upisivati sve podatke o pojedinoj nastavnoj jedinici i potpisivati ih te osobnu iskaznicu.

Nastava u pravilu traje 35 sati, ali može potrajati i duže, sve dok instruktor vožnje ne ocjeni da ste svladali nastavni program tog nastavnog predmeta.

PRIJAVA ZA PRAKTICNI ISPIT

Na ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom kandidat se prijavljuje na isti nacin kao i za ispit iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila.

OSPOSOBLJAVANJE IZ PRVE POMOCI OSOBAMA OZLJEDJENIM U PROMETNOJ NESRECI

Osposobljavanje kandidata za vozace iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoci osobama ozlijedjenim u prometnoj nesreci provodi Hrvatski crveni križ.
Nastava iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoci osobama ozlijedjenim u prometnoj nesreci zapocinje nakon nastave iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila . U jednoj obrazovnoj grupi tijekom dnevnog radnog vremena ne može se održati vise od tri nastavna sata. Nastavni sat traje 45 minuta, a blok sat 90 minuta. Nakon odradjenog nastavnog sata , odnosno blok sata, obvezan je odmor u trajanju od 10 minuta.